Штучні та природні релігії

0
Горожане
+ 10
Почетный
гражданин
Штучні релігії (монотеїзм) створюються штучно засновниками (пророками) як світові інтернаціональні релігії (Мойсей,Христос,Магомет) Природна віра виникає природним шляхом як етнічна національна релігія, вироблена самим народом впродовж віків.
Штучні релігії поширюються місіонерами іноземцями, часто через військо, насильницькими методами серед інших народів, на чужі території із загарбницькою метою (збагачення за рахунок інших), створення світових імперій, знищення національних відмінностей.
Природна віра поширюється на власних територіях,які належать народу споконвіку, не виходять за межі свого етносу, існує як засіб самозбереження етносу, передається предками роду для молодших поколінь свого етносу як заповіт, морально-етичний закон
Штучні релігії - один Бог - узурпатор влади на небі і на землі, "надприродний", одиничний або винятковий, заперечує інших Богів, карає багатобожників.
У Природній вірі світ як багатопроявна Божественна сутність, розлита в різних стихіях космічного простору, що відображено в багатьох іменах Богів.
Штучні релігії - зневага і ненависть до сповідників інших релігій, особливо етнічних, релігійний фанатизм, руйнування чужих святинь, знищення священників, святого письма, чужих святощів.
У Природної віри толерантне ставлення до релігій інших сусідніх народів та до їхніх релігійних святинь, віротерпимість, але й засудження зради (віровідступництва) від своїх Рідних Богів.
Штучні релігії - прагнення об'єднати всі церкви, створити єдину всеземну релігійну імперію з єдиним центром, нетерпимість до національних відмінностей, намагання уніфікувати всі обряди, правила і т.д.
Природна Віра - наявність багатьох регіональних святинь та громад, поклоніння різним Богам етнічного пантеону, залежно від традцій місцевого регіону,повага до регіональних обрядів та звичаїв, релігійних почуттів.
Штучні релігії - регламентація життя віруючих через сповідь, заповіді, пости, страх, проповідь пасивності у земному житті, очікування "царства небесного", рабська покора перед Богом і перед владою, начальниками, завойовниками.
Природна Віра - особиста та громадська свобода, активне повноцінне життя, впевненість у власних силах, людська гідність, уявлення про Богів як про Батьків, родичів, друзів які допомагають, повага і священне ставлення до Рідних Богів.
Штучні релігії - пригнічення природних якостей і почуттів (умертвлення плоті), страх як наслідок залякування "карою Божою", "страшним судом", приниження людської гідності, скорботність ритуалів, церковна жалоба.
Природна Віра - вивільнення вищих творчих і природних сил людини, моральність поведінки не через страх, а через усвідомлення свого зв'язку з Богами, людська гідність, життєрадісність обрядів, пісень, танців, звичаїв.
Штучні релігії - віра в бога-людину, сина Божого, історичну особу, якому приписується здатність впливати на життя людей, щтучний календар за датами життя пророка чи "боголюдини".
Природна Віра - віра в Богів природи-космосу, яка виробляє екологічне мичслення і поведінку, календар синхронний з ритмами природи, Всесвіту.

Може, хто доповнить перелік?
"Как отличить христиан от неверных?" "Режьте всех, бог отличит своих"
Горожане
+ 9
Почетный
гражданин
Извините за оффтоп: я в спешке в названии темы прочитала "рептилии"...
Чуть мозг не сломала, думая как это) да еще и в ветке Религии и Философии))
На волнах вдохновения!
AD
Горожане
+ 186
Великий Гуру
Описание природных религий здесь приведено так, что в этом случае верования древних германцев и скандинавов не подпадают под нее. Хотя они несомненно природные и политеистичные.
Они почему-то вели себя, как одержимые искусственной религией в смысле захватнических войн, верили в Страшный суд своего образца, и посмертие у них имело черты искусственных религий.
И древние греки верили в узурпатора -Зевса , как и в его узурпатора-батюшку.
Посему пассаж не годится для действительного различия монотеистических и политеистических религий, а служит лишь для попытки уязвить христиан. Не в первый раз, хотя и после долгого перерыва....
Но тут в разделе появился новый модератор.... Время явно было упущено....
Благими намерениями вымощена дорога к AD
(c)
Старший сержант запаса.
Горожане
+ 180
Великий Гуру
Язычник,
адвокат Ульянов,
Як я чекав цієї миті...
"Убогий человечек, не имеющий ничего, чем бы он мог гордиться, хватается за единственно возможное и гордится нацией, к которой он принадлежит".
Артур Шопенгауэр
 
Доступ закрыт.
  • Чтобы отвечать в темах данного форума Вам нужно авторизоваться на сайте