Питання Свято-Троїцького храму

0
Горожане
+ 74
Великий Гуру
День прощення по-кременчуцьки

Захоплення Свято-Троїцького собору чи відсутність релігійної дисципліни?

У Кременчуці розгорілася чергова релігійна суперечка. Цього разу мова не про розбіжності між православними церквами і не про намагання представників одного напрямку православ'я відібрати храм у іншого. Конфліктна ситуація виникла в місцевій громаді УПЦ МП, де прихильники московської православної церкви вирішують між собою, як їм бути з міським кафедральним собором. Тобто чи варто розпочинати будівництво нової головної церковної споруди міста, чи обмежитися тим, що вже є.
Усе розпочалося з того, що новий архієрей Тихон, який нещодавно прибув до міста з Луганської єпархії, запланував внести зміни в життя Свято-Троїцького собору, що неподалік зупинки транспорту "Міський сад". Це дає можливість перетворити Свято-Троїцький собор на кафедральний, у якому й буде служити єпископ Кременчуцький та Лубенський.
Однак своє слово "проти" сказали представники Свято-Троїцької релігійної громади. Літні жінки, а їх серед парафіян найбільше і вони захищають свого настоятеля, отця Олександра, пригрозили зачинитися в Свято-Троїцькому храмі. І свою обіцянку виконали - минулого четверга парафіяни заблокувалися в храмі, який відчинили лише тоді, коли впевнилися, що загрози захоплення приміщення немає.
"Прислали сюди двох з Крюкова і один мені каже: будемо робити тут великі зміни. Які великі зміни? Хіба настоятель цього храму блудник, чи розбещувач, чи алкоголік, що ви сюди зміни прийшли робити? Чи тут двір запущений, чи щось інше? Ви спочатку наведіть порядок там, звідки прийшли, - у Крюкові, де все розвалено. А вони прийшли туди, де і так, Слава Богу, все в порядку. Якщо хочете займатися, то вам землю дали, ідіть і будуйте", - так коментує сам отець Олександр наміри усунути його від керівництва Свято-Троїцьким собором та створити з собору кафедральний храм.

Думки з приводу

"Звісно, те, що як це робить отець Олександр, не надто добре. Має бути дисципліна. Призначеному єпископу слід підкорятися в релігійному житті", - висловлює свою думку "Програмі плюс" один з міських священиків УПЦ МП, який просить не називати його імені. За словами співрозмовника, з новим архієреєм, єпископом Тихоном він іще не зустрічався і нічого про нього не може сказати. А суперечка, яка виникла між духовними отцями нашого міста, має лише одне коріння. У Кременчуці немає і поки що не буде місцевих єпископів. Для цього потрібно, щоб священик, який стане архієреєм, був монахом, тобто мав відповідний статус і перш за все - неодруженим та без дітей.
"У місті ж такий один - монах Авакум, який живе у Крюкові. Розумний чоловік і знає дуже багато. Але на місці єпископа потрібен такий як єпископ Полтавський Філіп, який раніше очолював Полтавську і Кременчуцьку парафію. Архієрей має бути господарником і, звісно, розумною людиною", - говорить співрозмовник.


Чим усе завершиться?

Прес-служба єпископа Кременчуцького та Лубенського Тихона запевнила "Програму плюс", що питання знято з порядку денного і ніхто не відбиратиме храм у священика, який багато років свого життя і здоров'я вклав у будівництво Свято-Троїцької церкви.
"Ми не будемо переносити кафедральний собор у центр міста. Так само єпископ не буде жити в церковному будинку, що прибудований до Свято-Троїцької церкви, - повідомив газеті прес-секретар нового єпископа. - Резиденція архієрея залишиться у Крюкові, але ці люди пішли проти канонічного права".
"Справа в тому, що таке мені вже обіцяли раніше. Обіцяли не відбирати церкву і це було у січні. Та в лютому це питання знову виникло", - зазначив з цього приводу настоятель Свято-Троїцької церкви отець Олександр...

Побажання

"Одного своїм братам по вірі бажаю, аби всі ці конфлікти, які у них нині є, припинилися і всі ми разом служили Господу, а не мірялися місцем служби та храмами. Дай нам всім Боже розуму, - коментує церковну суперечку між православними благочинний Української православної церкви Київського патріархату отець Володимир. - Молимося за братів своїх, аби у них наступив довгоочікуваний мир".

О.Курилов
Iva
Жандармы
+ 221
Аксакал
До церковных дрязг мне дела нет, так, для правды.

писатель писал:Чи тут двір запущений, чи щось інше?


Свалка строительного мусора среди города, вдоль его центральной улицы на протяжении, как минимум, 10 лет!
И уж назвать это нелепое сооружение "собором"? - Ну не знаю по каким это канонам!
Горожане
+ 74
Великий Гуру
Іва, та прибрати цеглу звідти - справа трьох годин. Але чи в цьому зміст ?
Горожане
+ 74
Великий Гуру
Мета одна - трохи пригальмувати агресивність відомих вам людей. Бо виходить все не дуже добре
Горожане
+ 180
Великий Гуру
Моя мысль, реализация которой практически невыполнима - это восстановление Успенского собора на историческом месте. Восстановили же в Москве грандиозный Храм Христа Спаисителя? Восстанавливали всем миром. Вот и наши местные меценаты, Владимир Митрофанович и другие могли бы взносы сделать, предприятия посильную лепту внесли бы и миряне тоже. Облик Собора должен быть восстановлен полностью и место историческое соблюдено. На Соборной площади не должно быть никаких массовых попоек, всё это можно на Площади Независимости проводить.
"Убогий человечек, не имеющий ничего, чем бы он мог гордиться, хватается за единственно возможное и гордится нацией, к которой он принадлежит".
Артур Шопенгауэр
Горожане
0
Аксакал
Полтора десяток синагог тоже необходимо восстановить?
"Если кто-то вас не переваривает, значит не сумел сожрать". :)
Горожане
+ 180
Великий Гуру

Yara писал:Полтора десяток синагог тоже необходимо восстановить?


Они были уместны, когда в начале ХХ века еврейское население было более 40 %. Сейчас, вроде-бы есть синагога, еврейская община не поднимает вопросы о строительстве новых, или я не прав? А православный величественный собор на главной площади города - это очень хороший знак.
"Убогий человечек, не имеющий ничего, чем бы он мог гордиться, хватается за единственно возможное и гордится нацией, к которой он принадлежит".
Артур Шопенгауэр
Горожане
0
Аксакал
Я тонко провел мысль о том, что то или иное культовое сооружение непосредственно зависит от посещающих его прихожан.

Толпы народа на Пасху и практический абсолютный ваккум в рядовые дни - не лучший признак религиозности кременчужан.

Так что в нынешних условиях "очень хорошим", а главное честным знаком на главной площади - стал бы очередной ТРЦ.
"Если кто-то вас не переваривает, значит не сумел сожрать". :)
Горожане
+ 47
Почетный
старейшина
[quote=Yara]Полтора десяток синагог тоже необходимо восстановить?[/quote]
Что, столько было в Кременчуге?
[quote=Старший сержант запаса]На Соборной площади не должно быть никаких массовых попоек[/quote] Это да, но не представляю соседство Храма и Кассы наших чиновников , тфу, Белого Дома.
А вообще то, даже не знала, что демократия возможна в таких вопросах, мне казалось-в Церкви жесткая дисциплина.
I will survive
Горожане
+ 74
Великий Гуру
На жаль сташий сержант , ніхто не буде в найближчі роки відновлювати Свято-Успенський собор, який колись по моєму накреслив архітектор Кваренги, по зразку того, що є в Санкт-Петербурзі ( можу помилитися, але по моєму так).
Причина ж досить проста - в місті є дві релігійні православні громади. І якщо УПЦ КП пропонує відновити цей храм для спільного служіння, то представники УПЦ МП на таке не погоджуються. В принципі така ж позиція - або нам, або нікому вже була висловлена по іншому питанню. Так що питання будівництва та відновлення на порядку денному не стоїть.
 
Доступ закрыт.
  • Чтобы отвечать в темах данного форума Вам нужно авторизоваться на сайте