Біланівський ГЗК, став-випарник, ризики і перспективи.

0
Забаненные
-3
Почетный
гражданин
fordmax
18:35, 29.05.2013
писатель, и после этого представители НПЗ спокойно лгут людям в глаза и ведут их на войну с ГОКом ... и в который раз обещают водовод ??? я эти обещания слышу с 1998 года ... когда это было еще реально сделать , сейчас эти обещания чистая фикция

про науковцив тоже вопрос , т.к. небыло ниодного независимого , все чьито

что у нас по кременчугу - формальдегид

Обладает токсичностью, негативно воздействует на генетический материал, репродуктивные органы, дыхательные пути, глаза, кожный покров. Оказывает сильное действие на центральную нервную систему. - канцероген

- лучшебы это была пыль комсомольского карьера ,

бензол в лидерах ?
-
В этом случае хроническое отравление бензолом может стать причиной лейкемии и анемии. Сильный канцероген.
Бензол оказывает на человека одурманивающее воздействие и может приводить к наркотической зависимости.
--опять лучше карьерная пыль

а оба компонента - порождение НПЗ

так кто у нас город отравляет ...

да и у главы города надобы спросить , а когда же от аммиака избавимся в городе - он напрямую к этому причастен
Горожане
+ 74
Великий Гуру
Не скажу вам нічого на цей рахунок - просто привів дані довідки яка в мене є.
Горожане
+ 74
Великий Гуру
Кременчук – без шансів на виживання

Краще померти з музикою, ніж бути вбитим бандою наркоманів

Від мільярдера Жеваго Кременчуку не відбитися ?

Безробітні мешканці Молодіжного, банди якого тероризують все місто. Питна вода у кранах, від якої до пенсійного віку не виживають. Урановий та увесь інший пил в повітрі, від чого увесь час кашляють і задихаються малі діти…
Фахівці Кременчуцької національного університету імені Остроградського спільно з представниками Кременчуцького інституту Дніпропетровської академії бізнесу минулого тижня на спеціальній зустрічі, яку організували громадські організації, розписали присутнім доволі близьке й сумне майбутнє нашого міста, яке почнеться з роботою Біланівського ГЗК. Пояснення доповідей від керівника природничого факультету доцента Шмандія – якщо хтось думає, що вплив від нового будівництва на наше місто буде мінімальним, то він помиляється. Все набагато серйозніше.

Повітря нас вбиватиме, а вода отруюватиме

Тетяна Козловська, доцент з хімії кафедри безпеки життя, яка теж бере участь у дебатах переконана в одному – загроз у нас взагалі буде дві. «МИ проводили різні дослідження впливу майбутнього гірничо-збагачувального комбінату і робили це за різними методиками. Отримані результати пригнічують – ситуація може бути плачевною», - зазначає фахівець і пояснює – чому наші перспективи зовсім невеселі.
Тож перше про те, чим ми дихатимемо. А вдихатимемо ми після вибухів на новому кар»єрі дрібнодисперсну пилюку й увесь час дивуватимемося – чому малі діти постійно кашляють, хоча причин для такого немає. "Хто б і що не казав про радіацію, але тут справа наступна – уранові рудники в Жовтих Водах і Кременчуцькі родовища залізної руди не існують одне без іншого. Тобто якщо є залізна руда, то має бути і радіація, просто самі поклади перевертаються стрічкою і що ми надибаємо під землею – спрогнозувати не можна". А ще додає фахівець з хімії – за кордоном, між іншим, вибухів ніхто не проводить, бо це шкідливо. Там руду просто вирізають і везуть переробляти на підприємство. У нас же як відомо все відбувається навпаки й тоді у повітрі починають ширяти пари фенолу, хлору, формальдегіду та решти того, що вкорочує людині віку.
Твердження представника кафедри безпеки життя КНУ імені Остроградського – ми всі виступаємо за розвиток економіки. Але головне – знати про те, якою для всіх нас буде ця ціна.
Інше від неї про те, що у Кременчуці вже давно знаходиться в катастрофічному стані. Тут мова про питну воду. І перше – позитивне. Нам можуть загрожувати всякі хвороби, але Кременчуку, на відміну від побережжя Азовського моря чи Одеси, ніколи не загрожуватиме холера. Її мікроби у воді Дніпра довго не живуть і взагалі мало які мікроби у нашій воді, яка має серйозні убивчі властивості виживають.
Звісно питну воду з кранів ще п»ють люди. Але таким кроком вони закладають у себе хронічну токсичність і коли вибухне в організмі людини ця бомба, а вона точно вибухне – ніхто не знає.
« У нашому місті немає системи очищення питної води. Є лише системи водопідготовки з коагулянтами та флокулянтами. Але це та станція очищення води, яка проектувалася у 40-і роки, а будувалася у 50-і. Це – не очищення води. Навпаки – у нас воду хлорують двічі. Перший раз аби вбити мікроорганізми у воді Дніпра. Другий – аби вбити ті ж мікроорганізми, які окупували залізні труби. Їх всі потрібно поміняти як в Європі на пластикові, але хто це буде робити і за які кошти?», - нині ж від фахівця-хіміка порада лише одна – врятувати всіх можуть тільки власні системи очищення питної води. Триступеневі чи одноступеневі, але власні і очищення, а не тієї, що є зараз на КП «Кременчукводоканал».

Хто хоче у соціально захищені інваліди ?

«Для чого будувати шкідливий об»єкт, якщо ми знаємо – вплинути на нього ми не зможемо і всім нам доведеться виживати, а не жити. Одна справа, якби його власник жив у Кременчуці, а його діти гралися на наших дитячих майданчиках і дихали нашим повітрям. Інше, коли дивляться на нас з туманної Великобританії», - студентка КНУ Аніта Лісовець дуже чітко розповіла про те, що думає нове покоління з приводу майбутнього Кременчука.
«Звісно нам всім потрібні нові робочі місця. Але скільки коштують нові легені і новий людський організм. Чи багато хто з нас хоче стати соціально захищеними інвалідами по здоров»ю?»,- запитує дівчина. Присутні у залі такому запитанню аплодують. Бажаючих стати інвалідами і померти від раку, а саме він нині найбільше наздоганяє мешканців Кременчука, Комсомольська та Кременчуцького району, серед учасників дебатів немає.
«Наше покоління цей ГЗК видихає. Але мені вже за 60. А от і – хто йде за нами – не видихають», - такий коментар ситуації від депутата обласної ради від Кременчуцького району Івана Панасенка.

По безробітному Кременчуку гулятимуть банди колишніх нафтопереробників

Це теж наше майбутнє, яке нас очікує дуже скоро. Олексій Перваков, старший викладач Кременчуцького інституту Дніпропетровського університету бізнесу та права виклав свій погляд на нове будівництво, але вже через економіку. А вона наступна – з двох підприємств – Кременчуцького нафтопереробного і Біланівського гірничо-збагачувального комбінату залишиться лише одне. І це буде ГЗК. Але лише після того, як гірники підірвуть, або зруйнують ставок випаровувач ПАТ «Укртатнафта». Тоді одразу Кременчуцький нафтопереробний завод зупиниться, а його працівники стануть безробітними. Обіцянки, що кременчужани працюватимуть на Біланівському ГЗК, такими і залишаться. Там працюватимуть ті, хто нині заробляє на хліб на кар»єрах навколо Комсомольська, де добувати залізну руду вже невигідно. Кременчуку та кременчужанам тут нічого не перепаде.
Водночас Молодіжний, з самого молодого району міста одразу перетвориться у самий криміногенний. У молодих людей, яким не буде де працювати, не залишиться ніякого іншого виходу ніж об’єднуватися у банди й грабувати людей. Тож ми ще зможемо побачити, що воно таке – 13–ий район у Кременчуці, де продають наркотики, грабують, ґвалтують і вбивають свої жертви.
"Звісно це жахлива перспектива – але реальна. Як тільки зупиниться нафтопереробний завод, а від нього у місті залежить дуже багато, саме так і буде», - прогнозує старший викладач.

Кременчужани програють, якщо не дадуть здачі

Це - точка зору від депутата районної ради і юриста Олега Савченка. На його думку – нам не відбитися від наступу олігарха Костянтина Жеваго.
«У влади є всі інструменти, аби відібрати землю у мешканців сіл, зробити її відчуження і передати під будівництво нового гірничо-збагачувального комбінату. Вся справа в тому, що в законі прописано пункт про суспільну необхідність і там же далі йдеться про видобуток корисних копалин», - на думку Олега Савченка, далі ж буде так. Ті хто проводить грошову оцінку садиб і земельних ділянок прийдуть до селян і все порахують. Звісно, що розрахунки ці будуть в один бік, і лише у напрямку зменшення вартості. Далі людям дадуть по 10 відсотків від нарахованого, а решту скажуть, що виплатять згодом.
А потім новий власник землі, на якій появляться величезні кар»єри просто виселить людей, а під час виселення громадянам показуватимуть на їхній підпис під актом продажу, який вони вже поставили й який закреслити, або переграти неможливо.
«Сподіватися в такій ситуації не можна ні на кого. Але потрібно дати по зубам», - говорить депутат Автозаводської районної ради.

Або акція протесту, аби почули в Європі, або нас зґвалтують

Народний депутат України Сергій Каплін в цій ситуації виступає у якості реаліста. Його думка – або кременчужани об»єднаються і до них прийде нардеп Жеваго, або ми будемо бидлом, яке можна вбивати, ґвалтувати і грабувати.
І промова Сергія Капліна з цього приводу наступна. Перш за все – залізна руда. Це в принципі останнє, що в районі залишилося. Якщо цю руду просто заберуть, то тоді в якості рабів залишаться кременчужани. Є інший шлях. Але це шлях компромісу зразка такого, який нині є в Ірландії. Там теж є такий гірничо-збагачувальний комбінат, але власник його виділив для благоустрою жителям тамтешнього містечка 500 мільйонів євро.
Нині у мешканців нашого міста ще є шанс добитися, аби металургійний комплекс, побудова якого почнеться незабаром, не шкодив екології і не отруював наше життя.
«Це можна зробити. 90 відсотків мешканців міста виступають проти будівництва. Лише 10 відсотків – за нього. 40 тисяч кременчужан підписалися проти появи Біланівського ГЗК і це питання розглядатиметься у Верховній Раді. Нині нам потрібно лише, аби нас почули й не стільки в Україні, як за кордоном, де знаходяться інвестори цього будівництва. А для такого потрібно небагато – лише десять тисяч мешканців міста, які мають прийти на акцію протесту і висловити свої вимоги. А головні у них – нове будівництво не повинно вбивати наших дітей», - зазначає народний депутат.
«Голос кременчужан має бути почутий, а інвестор має взяти на себе всі додаткові зобов’язання. Потрібні громадські слухання у кожному селі та кожному мікрорайоні. Але на тих умовах, які сьогодні пропонують мешканцям нашого міста, то там немає ні соціальної складової, ні екологічної», - такий висновок від народного депутата.

P.S. За оцінками фахівців КНУ імені Остроградського, будівництво Біланівського ГЗК почнеться не раніше, ніж за 5 років. До цього часу компанія «Ферекспо» проводитиме роботи на Єристівському ГЗК. За попередніми прогнозами, покладів руди на Біланівському ГЗК вистачить на 30 років. Що буде після цього терміну? На це запитання наші вчені не відповідають.

Олександр Курилов
взяв тут http://pplus.in.ua/
Горожане
+ 509
Аксакал
писатель, дуже це все сумно..(( Ви вважаєте, що крапки ще не поставлено в цій історії? Але ж, ніби-то Полтавська облрада затвердила план економічного розвитку області, де ГЗК вже фігурує як об"єктивна реальність..
"Найжаркіші куточки в пеклі залишені для тих, хто в часи найбільших моральних випробувань зберігав нейтралітет" Данте
Горожане
+ 74
Великий Гуру
писатель
23:30, 15.06.2013
Жозі я в цій ситуації більше схожий на Панасенка який казав , що йому 60. Мені менше, але далеко не сорок років. Я оптиміст - покоління все таки нині інше. Ще районна рада має все затвердити
Горожане
+ 37
Местный

Цитата:де ГЗК вже фігурує як об"єктивна реальність..


Да его уже давно строят, на спутн. карте посмотрите.
" Вас орда?.. а нас Рать!"
Горожане
+ 74
Великий Гуру
То не Біланівський ГЗК - Єристівський

Звідти землю везуть - вскришні роботи. А Біланівський буде - як переселять Бондарі, Заруддя .... 6 км кар"єр в довжину і стільки ж в ширину
Горожане
+ 37
Местный
Citadel
00:33, 16.06.2013
Нет, Еристовский южнее. Это Белановский (в нижн. правом углу) начата вскрышка и отвалы. В верху слева пруд испаритель.
" Вас орда?.. а нас Рать!"
Горожане
+ 74
Великий Гуру
писатель
00:50, 16.06.2013
Товариство - я чесно не бачу виходу. Єдине що бачив не так давно - чергу в поліклініці нашого онкодиспансеру. Після цього, ще з лікарем попатякав - виходу не бачу -
Забаненные
-3
Почетный
гражданин

писатель (15.06.2013, 23:45) писал:Товариство - я чесно не бачу виходу. Єдине що бачив не так давно - чергу в поліклініці нашого онкодиспансеру. Після цього, ще з лікарем попатякав - виходу не бачу -



когжа загрязненность кременчуга в 3 раза по пыли выше чем комсомольска у мпеня возникает ощущение что лучше пуст будет гок ,
когда смотрю на цифры загрязнения фенолом и бензолом то хочется закрыть НПЗ , когда заходит речь за пруд испаритель - НПЗ хочется взорвать ...
пруд испаритель давно загадил и продолжает загаживать водоносные горизонты , ничего действенного для решения вопроса сделано небыло , а теперь и не планируется.

Все ппишущие про ГОК - вы реально верите что ЭТО могут закрыть ... ??? Нет на настроениях людей просто один бизнес делает гадости другому бизнесу и не более ... ведь вопрос о том что недра это не частная собственность вообще никто не поднимает. Криками про закрытие и т.д. ГОК не закрыть , его может закрыть только экономическая нецелесообразность. Какую сумму ГОКи отчисляют в местные бюджеты ? какую сумму отчисляет НПЗ , ПДМН КРАЗ которые вывели из города в Киевские холдинги и протчая ...
 
Предупреждение.
  • Все ваши сообщения будут отправлены на модерацию.
Написать ответ
Ваше имя
  1. жирный
  2. курсив
  3. подчёркнутый
  4. перечёркнутый
  5. цитата
  6. Спойлер Введите название спойлера (не обязательно):
  7. ссылка Введите адрес ссылки:
  8. смайлы
  9. картинка Введите адрес картинки:


    Выравнивание:
  10. Видео Введите адрес ролика (YouTube, RuTube, Vimeo, VK):

    Для RuTube и VK скопируйте код для вставки (iframe)
  11. цвет текста
  12. Слева
  13. По центру
  14. Справа
  15. скрытый
  16. информация